w

Najlepsza zupa cebulowa jaką kiedykolwiek jadłam!

Zupa cebulowa jest przepyszna o wszystkich porach roku i bardzo prosta w przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje w połączeniu z grzankami i masełkiem, jak i groszkiem ptysiowym. Na wierzch można posypać startym żółtym serem różnego rodzaju i cebulką prażoną. Udekorować kiełkami, szczypiorkiem lub natką pietruszki czy kopru.

zupa cebulowa

Zupa cebulowa – składniki potrzebne do przygotowania:

  • Ziemniaki (ilość zależy od gęstości zupy jaką chcemy otrzymać)
  • Seler – 1 sztuka 
  • Por – 1 sztuk
  • Pietruszka – 2 sztuki
  • Marchewka – 2 sztuki
  • Ziele angielskie -kilka ziaren
  • Liść laurowy – 2-3 listki
  • Pieprz w ziarnach – kilka ziaren
  • Sól, pieprz i tymianek do smaku
  • Śmietana 30%
  • Cebula – około 1 kg

Polub nasz profil na Facebooku

Zupa cebulowa – jak przygotować?

  1. Ugotować bulion warzywny z selerem, porem, pietruszką, marchewką, zielem angielskim, pieprzem, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem.
  2. Po ugotowaniu, bulion odcedzić.
  3. Cebulę pokroić, zeszklić na oliwie i dodać do bulionu.
  4. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę
  5. Zupę pogotować 30 minut, zabielić śmietaną i zblendować.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Czym więcej jest ziemniaków tym gęstsza zupa.
  8. Podawaj z grzankami!

Zobacz również: 8 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Znaczenie imion męskich na wesoło i z przymrużeniem oka.

Wku*wia mnie to!